Sirkku Selander

12 koodia Nummelalle

Toisin kuin Anssi Kela sanoo laulussaan, Nummela ei ole kaupunki, eikä se ole edes kunta - se on vain taajama, jossa ei ole mitään erityistä. Toki se on kesäisin yhtä viehättävä kuin muutkin, öh, taajamat. Vihdin kirkonkyläläiset haluaisivat että olisi vain vihtiläisiä, mutta nummelalaiset eivät halua identifioitua vihtiläisinä. Kirkonkyläläisiä pidetään hönöinä, samoin naapurikunnan lohjalaisia. Myös karkkilalaiset voi laittaa samaan kastiin.

Vierailijoiden mukaan Nummelan parhaita puolia on se, että sieltä on lyhyt matka pois. Taajama on aika pieni pitkulainen asutusalue harjun kupeessa.

 

1. Nummelassa ei ajeta rallia, vaan sen sijaan kuuluu ajaa kahville Hanko-Hyvinkään kantatien varrella olevaan Seisakkiin, joka tunnetaan Viiskolmosena. Se on sinänsä hämmentävää, koska kantatien numero on 25.

 

2. Alaikäisten mesta on Ramppis, mikä alunperin tunnettiin Rambo-metsänä. Se on yläasteen ja uimahallin lähellä harjun päällä oleva metsikkö, josta vanhemmat voivat löytää lapsensa jos ei nyt seimestä makaamasta, niin ainakin puun alla pussikaljan viereen sammuneena.

 

3. Samoin yläasteen lähellä on Sherwoodin metsä, jossa koulun pahikset käyvät tupakalla. Sherwoodissa on ainakin kolme puuta.

 

4. Nummelan sisäistä bussiliikennettä ei ole, koska kaikki bussit haluavat ajaa pois Nummelasta jonnekin muualle. Bussiyhteyden 40 kilometrin päässä olevaan Helsinkiin toimivat hyvin ja ovat ahkerassa käytössä.

 

5. Nummelan kaksi katua, Meritie ja Vihdintie ruuhkautuvat neljän aikaan, kun pääkaupunkiseudulla töissä olevat palaavat kotiin. Ydinkeskustassa eli Pisteellä onkin hiljattain levennetty ajokaistoja ruuhkan helpottamiseksi. Kahdet liikennevalotkin löytyy Nummelasta. Niissä on joskus punaiset päällä.

 

6. Useitakin kuppiloita löytyy, ainakin kolme: Tres Amigos eli Tresi, Pilvenhattara ja entinen Nummelan Autogrilli, joka taipui muuttamaan nimensä kansankielelle AG:ksi. Pilvenhattaraan on taannoin tulvehtinut tuttuja naamoja karaokea laulamaan. Tiedoksi vaan Vanhasen Matille ja Merikukalle että Pilvenhattara on muuttanut linja-autoaseman lähelle.

 

7. Mielipiteitä nummelalaisilla on harvakseltaan. Paikallisesta ilmaisjakelulehdestä Vihdin Uutisista niitä on turha hakea. Kunta on muuttovoittoinen ja siellä on niin paljon uudisasukkaita, että yhteishenki on vielä hiukan hajuton.

 

8. Nummelassa on rautatieasema, mutta vain tavaraliikennettä varten. Tosin jo 50 vuoden päästä kaavaillaan henkilöliikenteellekin ratalinjausta vain 10 kilometrin päähän keskustasta.

 

9. Mediajulkisuutta Nummela on saanut uiskentelijoistaan, mm vesitornissa uiskennelleista oravista, tai tarkemmin sanottuna oravien ulosteista, joista yli tuhat paikkakuntalaista sairastui vatsatautiin. Myös minä. Ei ollut hauskaa se.

 

10. Paikkakunnan kuuluisampi uiskentelija on Jani Sievinen. Muita mainemiehiä ovat levoton prinssi Petri Munck ja siis Anssi Kela, jonka täytyi kävellä näin.

 

11. Nähtävyyksistä ehdottomasti mielenkiintoisin (ja ainoa) on harjun päällä oleva Geodeettisen Laitoksen Normaali Perusviiva. Luitte oikein. Tosin viivaa ei näe. Toisin kuin luulisi, harjuun ei ole piirretty mitään viivaa, mutta on siellä kyltti joka kertoo, että tässä se nyt on, joten uskottavahan se on.

 

12. Nummelassa ei ole omaa murretta, eikä se edes yritä muistuttaa kaupunkia mistään kohtaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Hienoa Sirkku. Oikeastaan näistä käy ilmi, että samanlaisia metsäläisiä ollaan paikkakunnasta huolimatta:)

Käyttäjän sirkkuselander kuva
Sirkku Selander

Joo kovin samanlaisia kuviot isoilla ja pienillä paikkakunnilla :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nummelassa ollaan käytännöllisiä. Kahdella kadulla on enkelinsiipijouluvalot kesät talvet ja joulun aikaan ne sytytytetään palamaan.

Käyttäjän sirkkuselander kuva
Sirkku Selander

Tosiaan, onhan siellä kolmaskin katu, Asemantie. Myös siellä löytyvät nuo enkelinsiipivalot. Itse asiassa on ollutkin vähän epäselvää, mitä ne esittävät, joten kiitos selvennyksestä Sini :). Ihan kivoja ne ovat kun valot ovat päällä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vaikka harjumaisema on niin suomalainen "biotooppi" minulle tulee Nummelasta lännenelokuvat mieleen. Se tapa miten kaupunki on rakentunut teiden ja rautavien varteen on vähän jenkkityylinen. Varsinkin ennenkuin Lidl tuli ja vanha viljamakasiini hallitsi tienvarsimaisemaa.

Kaisa Hytönen

Anssi Kelan Nummela-kappaleen ensimmäinen ja toinen säkeistö kertovat Kauniaisista, jossa Kela vietti lapsuutensa ensimmäiset vuodet.

"Nämä kadut kaupungin
Huvilat ja puutarhat..."

Kolmas ja neljäs säkeistö ovat Vihdin kirkonkylästä kertovia.

"Minä olin kahdentoista
Kun me maalle muutettiin..."

Viides ja kuudes säkeistö kertovat Nummelasta:

"Löysin elämäni naisen ja me yhteen muutettiin
Olin kakskytviis kun sanoin: ”Please, eikö mentäis naimisiin?”
Nyt meil on omakotitalo, vaimo työkseen opettaa
Minä nukun päivät ja valvon yöt
Nää biisit pitää kirjoittaa

Koiran kanssa joskus myöhään
Harjulle me kiivetään
Ja sieltä käsin katsellaan nukkuvaa Nummelaa
Ja mä kelaan että kaikki taitaa olla kohdallaan
Mä taidan kuulua tänne

Mun täytyy kävellä näin
Mun täytyy kävellä näin
Kun jotain herää sisälläin"

http://www.anssikela.com/musiikki/sanat/nummela/

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Vihti on hiljaisempi paikka kuin Nummela, vaikka Nummela on kylä ja taajama Vihdin kunnassa.

Nummelassa ei ole enää Martelan toimitohuonekaluja valmistavaa tehdastakaan, jotka olivat kuuluisia, kalliita, laadukkaita ja haluttuja. Nyt lienee joku kasaamo, kun ne mitä ennen valmistettiin Nummelassa, tehdään maailmalla ja laitetaan pakettiin nummelasa. Kiteellä niillä oli toinen tehdas, joka on myyty jo aikaa sitten.

Ei ole Sarkkaakaan, eikä Kallua. Kallun kanssa heitettiin tikkaa Sarkassa. Onkohan ropelimotelli, josta minä lähdin maailmalle. Hienompikin nimi sillä oli. Oli/on vain lentokentän vieressä.

Siinä harjun rinteessä minäkin asuin jonkun aikaa. Minulla oli se punainen vanha ooppeli GT, se Nummelan eniten mäkilähdöllä käyntiin saatettu auto, eräänä kylmänä talvena.

Vihtiin päin on Metsäkylä, yksi kymmenistä Suomen Metsäkylistä, siellä tuli käytyä joskus. Jos ooppeli suostui sinne kulkemaan.

Olihan siinä Stadiin päin risteyksessä matkatoimistokin. Lieneekö enää sellaista koko kylässä.

Kyllä siellä käydä kannattaa. Onhan siellä se kilometrin mittapaalu, jossain harjulla. Ellei sitäkin ole purettu. Ja tietysti lentokenttä. jos sitäkin ei ole saatu valituksin hiljaiseksi.

Joskus ihmeteltiin siellä missä oli taitolentokoneille halli, että miksi nuo ostaa omakotitaloilleen tontteja ja rakentaa aivan kentän viereen. Sitten aletaan valittaa, että purjelntoharrastajien ja taitolentokoneiden moottorit metelöi ja häiritsee heitä. Näkihän jokainen, että kenttä oli siinä ja hangaarien edustoilla monta pienkonetta ja pitkäsiipisiä vaikka kuinka paljon.
Kenttä lienee rakennettu joskus 30- 40-luvulla ja aina sillä on ollut toimintaa. Nyt sitten tahallaan asutusta viereen ja valitusrumba metelistä.
Niin on saatu monta muutakin kylää hiljaiseksi.
Joku myi halvalla tontit ja rakennusluvat irtosi.

Vieläköhän lennetään?

Käyttäjän sirkkuselander kuva
Sirkku Selander

Kyllä siellä ainakin viime kesänä lennettiin vielä. Hotellin nimi siinä lentokentän vieressä on Airmotel. Jos kysyy tietä 'Eömotelliin', ei kukaan taida tietää, mistä on kyse - kyllä se lausutaan reilusti kuten kirjoitetaankin, hyvä niin. Onkohan motelli vielä toiminnassa, sitä en tiedä.

Hyvät ladut lentokentän ympäri menee talvisin. Kerran ohitin ladulla taannoin Jari Isometsän. Jari tosin hiihti vastakkaiseen suuntaan :)

Hei Kki

Voiko turhenpaa tekstiä enää aikaiseksi saada. Jos ei mitään järkevää sanottavaa ole, älä lämpimikses kirjoittele. Kantatie oli ennen tie nro 53,tämän tietää varmasti jokainen kirjoittajaa lukuun ottamatta. Tresiä ei ole ollut vuosikausiin ja ag ei ole mikään kuppila. Nummelan kaksi katua ovat Albertinkatu ja Hannankatu. Eli ensi kerralla kun tekee mieli kirjoitella, pyydä joku muu tekemään se puolestasi.

Kari Lampinen

Hei,

Aika negatiivinen kirjoitus. Ja siten tyypillinen suomalainen 'yleisönosaston' valitus. Kirjoittaja ei tunne Nummelaa saati Vihtiä. Miksi antaa ulkopuolisille tällainen vaikutelma ? Nummela on kuitenkin aika monen ihmisen kotikylä, mistä löytyy reippaasti yli 12 hyvääkin puolta.

Kari Lampinen

AirMotel elää ja voi hyvin! Käypä katsomassa.

Kari Lampinen

Jos ui maailmanennätyksiä, se on kaukana uiskentelusta. Nummelassa ajetaan ainakin vuosittain yksi ralli, ja vielä hyvätasoinen. Tuskin on Nummelan vika, että rautatieasema on vain tavaraliikenteelle - aika monta isompaakin rautatielinjaa on suljettu henkilöliikenteeltä. Monessako suomalaisessa kunnassa - poislukien siis kaupungit - on kunnan sisäistä bussiliikennettä? Länsi-Uudellamaalla ei ole muuallakaan omaa murretta.

Todellä hölmö ja asiantuntematon kirjoitus. Jos kirjoittaja on tosiaan asunut vuodesta 2001 Nummelassa, niin aika vähän on tarttunut asioita tukanrajaan. Ps. 2001 oli eka oravavesi episodi.

Olga Nisumaa

:'D Tres Amigosia ei ole ollut useampaan vuoteen, tarkkaan ottaen kai viiteen vuoteen.. Ja edes minun aikanani ei hengailtu Ramppiksilla, vaan koululla... kukaan kavereista ei 4 vuotta sitten edes tiennyt, mikä on "Ramppis", itse kuulin asiasta siskoltani...

Mutta Seisakki sentään osui oikeaan, sekin tosin öisin K18 mesta ;)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hyvä kirjoitushan tämä on kun on saanut niin monta uutta kirjautunutta tänne Vapaavuoroon. Nyt vaan omia tekstejä rustaamaan vaikka kotiseutuhengessä!

Käyttäjän amgs kuva

Vähän ilkeästi sanottu. Käyn Nummelassa joskus asioimassa. Nummelan erikoisuus on se, että voi vaikkapa jättää autonsa suuren kauppakeskuksen pihalle ja samalla käydä jalkakäyttävien putikeissa. Monissa kaupungissa pitää ajaa kilometreja kauppakeskuksista keskustan puodeille. Nummela on kasvaava kaupunki ja aika tulee sanomaan mihin suuntaan se kehittyy. Nummelassa on melko uusi, hieno ja suuri kirjasto ja sekin keskustassa!

Käyttäjän sirkkuselander kuva
Sirkku Selander

Kiitos kaikille kommenteista ja tykkäämisistä! Ihan käsittämätön määrä tykkäämisiä näin hölmöstä jutusta. En asu Nummelassa enää, eikä jutun ollutkaan tarkoitus olla muuta kuin käänteispositiivinen vanhan kotipaikkakunnan ylistys tavalla joka ei välttämättä aukea itsellenikään.

Eri ikäluokat muistavat Nummelasta erilaisia asioita. Viralliset paikkakuntien esittelyt saattavat olla paperisia, joten ajatus 12 koodin kirjoittamisesta on kiva - toivottavasti lisää paikkakuntia tulee mukaan Salon, Turun ym lisäksi. Ja saahan tuota Nummelan tarinaakin jatkaa.

Mukavaa joulua kaikille!