Sirkku Selander

Hyviä juttuja Suomesta

Väitetään, että me suomalaiset olemme negatiivisuuden kierteessä. On totta, että tuomme helposti huonoja asioita esille ja pureudumme niihin tarmokkaasti. Hyvistä jutuista vaietaan, koska niin on tapana. Ei se ole negatiivisuutta. Olemme piilopositiivisia. Kel onni on, se onnen kätkeköön.

 

Kun kansainvälisessä onnellisuuskyselyssä asiaa kysytään, vastataan rehellisesti, ja hämmästytään tuloksia lievästi paheksuen - mekö muka onnellisia, tämäkö muka maailman paras maa? Kaikille oli helpotus että löytyi se yksi kansalainen, jonka piti todistaa laskuvirhe, ja vain toiseksi parhaita ollaan.

 

Ajattelinkin epäkorrektisti listata Suomesta hyviä asioita, joita aina ei välttämättä huomaa.

 

- Meillä on neljä vuodenaikaa.

Ulkomaalaiset ovat sanoneet minulle, etteivät tiedä toista kansaa, joka osaisi arvostaa kesää kuin suomalaiset. Tylsäksihän se kävisi jos aina pitelisi samanlaista keliä. Talvi on täällä turhan pitkä, mutta sitten kevät koittaa, lumet sulavat, ja kalpeat suomalaiset kuoriutuvat talvipalttoistaan kesään.

 

- Täällä on hyvä ilma.

Kun ulkomailta palaa kotimaan lentokentälle, koneen ovelta tulvii raitis ja puhdas ilma. Sellutehtaat on pistetty kuriin, eikä lemua kivihiili saati rikinkatku.

 

- Suomalaiset osaavat englantia todella hyvin.

Tosin valtaosa ujostelee sen puhumista, koska täällä luullaan että pitää osata puhua virheettömästi, ääntämistä myöten. Ei pidä. Eihän ne britit ja amerikkalaiset itsekään osaa. Saati ranskalaiset, italialaiset tai singaporelaiset.

 

 - Teiden talvikunnossapito toimii.

Kyllä toimii, vaikka on huononnettu paljon. Silti autoilla pystyy ajamaan, junat kulkevat, ainakin jotenkin, eikä kouluja tarvitse sulkea jos lunta pyryttää paljon. (Jos koululaisilta kysytään, tätä ei lasketa hyväksi jutuksi.)

 

- Suomessa tehdään hyviä leffoja ja telkkarisarjoja, ja niitä katsotaan paljon.

Toista oli vielä parikymmentä vuotta sitten. Kotimaiset elokuvat olivat kamalia, tekotaiteellisia, kökköisesti näyteltyjä ja noloja.

 

- Täällä ei tarvitse jutella joutavia (small talk), jos ei taho.

Meillä on sentään kaksi vaihtoehtoa: voimme vaieta, tai ryhtyä small talkiin. Muualla maailmassa puhuminen on velvoite ja vaikeneminen vaivaannuttaa. Meillä saa ihan vaivatta olla hiljaakin, eikä ketään haittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat